Witajcie,
Jak przygotowania do Świąt? Mam nadzieję że wszystko idzie po Waszej myśli:)
Ja właśnie kończę historię z prezentami, i śmiało mogę odhaczyć na liście kolejny punkt:)
Dziś chciałabym pokazać słodkie dodatki do prezentów, czyli prosty sposób na sprawienie komuś radości.
Pierniczki własnoręcznie upieczone i zapakowane. Myślę że takie upominki bardziej cieszą niż te sklepowe.
"Pierniczki Bielańskie" ponieważ mieszkamy w Bielanach, zrobione były przez nas i śmiało mogliśmy je tak nazwać ;) Swoją drogą przepis jaki wykorzystałam do ich zrobienia, jest niewątpliwie najlepszym które miałam okazję przetestować. Jeśli chcielibyście go poznać dajcie znać, postaram się go dodać:)
Życzę jak najmniejszej "przedświątecznej gorączki",
Moniś-ka.
Baaardzo smaczny pomysł na drobny prezencik bądź też dodatek do większej paczuszki !!! Ciekawi mnie ten przepis na " Bielańskie pierniczki " ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Proszę bardzo:
Usuń150 g melasy
110 g masła
100 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
75 g zmielonych orzechów włoskich ( na mąkę, najlepiej w młynku do kawy:))
375 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżeczka śmietany 18 %
Melasę, masło i cukier podgrzewamy w małym garnuszku. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy goździki, imbir, cynamon oraz przyprawę do piernika, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy jajko i wystudzoną melasę. Wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto, formujemy 2 kule zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.2h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (im cieniej, tym lepiej) i wycinamy pierniki przy pomocy foremek. Kształty smarujemy jajkiem wymieszanym z śmietaną. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 st. Pieczemy ok. 8 minut, aż się zrumienią, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec można posmarować lukrem.
Smacznego:)
Przepis pochodzi ze świątecznego numeru KUKBUKA.
pierniczki obłędne! :)
OdpowiedzUsuńPychotki :)
OdpowiedzUsuń