niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki

Witajcie,
Jak przygotowania do Świąt? Mam nadzieję że wszystko idzie po Waszej myśli:)
Ja właśnie kończę historię z prezentami, i śmiało mogę odhaczyć na liście kolejny punkt:)
Dziś chciałabym pokazać słodkie dodatki do prezentów, czyli prosty sposób na sprawienie komuś radości.
Pierniczki własnoręcznie upieczone i zapakowane. Myślę że takie upominki bardziej cieszą niż te sklepowe.


"Pierniczki Bielańskie" ponieważ mieszkamy w Bielanach, zrobione były przez nas i śmiało mogliśmy je tak nazwać ;) Swoją drogą przepis jaki wykorzystałam do ich zrobienia, jest niewątpliwie najlepszym które miałam okazję przetestować. Jeśli chcielibyście go poznać dajcie znać, postaram się go dodać:)

Życzę jak najmniejszej "przedświątecznej gorączki",
Moniś-ka.
 

4 komentarze:

  1. Baaardzo smaczny pomysł na drobny prezencik bądź też dodatek do większej paczuszki !!! Ciekawi mnie ten przepis na " Bielańskie pierniczki " ;)))
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:
      150 g melasy
      110 g masła
      100 g brązowego cukru
      1/4 łyżeczki zmielonych goździków
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1/2 łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy do piernika
      75 g zmielonych orzechów włoskich ( na mąkę, najlepiej w młynku do kawy:))
      375 g mąki
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/4 łyżeczki soli
      1 duże jajko
      Do posmarowania:
      1 jajko
      1 łyżeczka śmietany 18 %

      Melasę, masło i cukier podgrzewamy w małym garnuszku. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy goździki, imbir, cynamon oraz przyprawę do piernika, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
      Zmielone orzechy mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy jajko i wystudzoną melasę. Wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto, formujemy 2 kule zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok.2h.
      Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (im cieniej, tym lepiej) i wycinamy pierniki przy pomocy foremek. Kształty smarujemy jajkiem wymieszanym z śmietaną. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 st. Pieczemy ok. 8 minut, aż się zrumienią, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec można posmarować lukrem.

      Smacznego:)

      Przepis pochodzi ze świątecznego numeru KUKBUKA.

      Usuń

Cieszę się że mogę poznać Twoją opinię :)