piątek, 19 grudnia 2014

A może ciasto?

Witajcie,
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a ja cały czas mam wrażenie że jestem w lesie i co gorsza nie mogę z niego wyjść;) A to prezenty, lista zakupów, lista potraw, pieczenie, sprzątanie, gotowanie i długo by można było jeszcze wymieniać, ale przecież większość z Was wie o czym mówię:)
Dziś dla odmiany nie będzie kartkowo. Chciałabym przedstawić idealny zamiennik makowca - babkę makową, która w przeciwieństwie do makowca wydaje się być banalnie prosta:)


Potrzebujemy:
4 jajka
140g cukru pudru
120g miękkiego masła
200g zmielonego maku ( polecam z Lidla )
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowanie tortownicy
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
Płatki migdałowe uprażone

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy 100g cukru oraz masło i ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i do ubitych białek powoli dodajemy resztę cukru. 
Do masy jajecznej dodajmy mak, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki piany, mieszamy a następnie dodajemy resztę piany delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy  (24-26 cm) z kominkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. i pieczemy ok. 60 min. do suchego patyczka. 
Po wyjęciu cista z piekarnika przygotowujemy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki oraz prażymy płatki . Ciepłą polewą polewamy ciasto i posypujemy migdałami.
Smacznego:)

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu KUKBUK.

Mam nadzieję że przepis komuś się przyda i ułatwi przygotowania.
Życzę Wam udanych wypieków i przygotowań do Świąt.
Moniś-ka.

9 komentarzy:

  1. Ooo, właśnie czegoś takiego szukałam :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ale mi nie wyrosło :( chyba zmasakrowałam białka ;)
      Ale dorobiłam krem, posypałam posypką i jest pyszne :)

      Usuń
    2. Bo to ciasto dużo nie wyrasta, ale konsystencja powinna być lekko puszysta :)
      Cieszę się że mimo to smakowało:)
      Pozdrawiam ciepło i życzę udanych wypieków:)

      Usuń
  2. ooo proszę:) Tego to ja się tu zupełnie nie spodziewałam! Ciasto wygląda fantastycznie, koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem potrzebna jest jakaś mała zmiana:)

      Usuń
  3. Ciasto świetnie wygląda. Uwielbiam wszelkie makowce dlatego chętnie skorzystam z przepisu - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę bardzo, i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się że mogę poznać Twoją opinię :)