Witajcie,
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a ja cały czas mam wrażenie że jestem w lesie i co gorsza nie mogę z niego wyjść;) A to prezenty, lista zakupów, lista potraw, pieczenie, sprzątanie, gotowanie i długo by można było jeszcze wymieniać, ale przecież większość z Was wie o czym mówię:)
Dziś dla odmiany nie będzie kartkowo. Chciałabym przedstawić idealny zamiennik makowca - babkę makową, która w przeciwieństwie do makowca wydaje się być banalnie prosta:)
Potrzebujemy:
4 jajka
140g cukru pudru
120g miękkiego masła
200g zmielonego maku ( polecam z Lidla )
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowanie tortownicy
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
Płatki migdałowe uprażone
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy 100g cukru oraz masło i ubijamy na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i do ubitych białek powoli dodajemy resztę cukru.
Do masy jajecznej dodajmy mak, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki piany, mieszamy a następnie dodajemy resztę piany delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy (24-26 cm) z kominkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 st. i pieczemy ok. 60 min. do suchego patyczka.
Po wyjęciu cista z piekarnika przygotowujemy polewę. W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki oraz prażymy płatki . Ciepłą polewą polewamy ciasto i posypujemy migdałami.
Smacznego:)
Oryginalny przepis pochodzi z magazynu KUKBUK.
Mam nadzieję że przepis komuś się przyda i ułatwi przygotowania.
Życzę Wam udanych wypieków i przygotowań do Świąt.
Moniś-ka.
Ooo, właśnie czegoś takiego szukałam :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale mi nie wyrosło :( chyba zmasakrowałam białka ;)
UsuńAle dorobiłam krem, posypałam posypką i jest pyszne :)
Bo to ciasto dużo nie wyrasta, ale konsystencja powinna być lekko puszysta :)
UsuńCieszę się że mimo to smakowało:)
Pozdrawiam ciepło i życzę udanych wypieków:)
wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńI smakuje równie dobrze:)
Usuńooo proszę:) Tego to ja się tu zupełnie nie spodziewałam! Ciasto wygląda fantastycznie, koniecznie muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńCzasem potrzebna jest jakaś mała zmiana:)
UsuńCiasto świetnie wygląda. Uwielbiam wszelkie makowce dlatego chętnie skorzystam z przepisu - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, i życzę smacznego:)
OdpowiedzUsuń