piątek, 28 kwietnia 2017

A może ciastko?

Cześć,

W dalszym ciągu przywołuję wiosnę. Dziś postawiłam na słodycze, pyszne i kuszące muffiny z malinami.
Poniżej przedstawiam Wam przepis, może ktoś się skusi, są fantastyczne, a ich przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie.



CZEKOLADOWE MUFFINY Z MALINAMI

Potrzebujemy:
210 g pszennej mąki
szczypta soli
łyżka proszku do pieczenia
czubata łyżka kakao
50-60 g syropu z agawy ( można dać cukier w takiej samej ilości)
1 jajko
55 g oleju z pestek winogron
200 ml mleka
120 g mrożonych lub świeżych malin ( użyłam mrożone)

Opcjonalnie polewa:
 100 g gorzkiej czekolady
20 g mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
kosteczka masła ok 10-15 g

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, jak mąkę, sól, proszek do pieczenia i jeśli używamy cukier. W następnej misce łączymy ze sobą składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, syrop z agawy i mleko.
Do suchych składników wrzucamy mrożone maliny ( nie musimy ich wcześniej rozmrażać ) mieszamy, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy tylko do połączenia.  Formę do muffinów wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 ich wysokości. Pieczemy koło 20-25 min, do tzw suchego patyczka.
Studzimy na kratce, możemy posypać cukrem pudrem bądź zrobić polewę czekoladową z podanych powyżej opcjonalnych składników które wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy, polewamy wystudzone muffiny i dekorujemy wiórkami czekolady.


Życzę smacznego.

Moniś-ka.




2 komentarze:

Cieszę się że mogę poznać Twoją opinię :)