poniedziałek, 16 stycznia 2017

A może ciacho - rogaliki z różą

Witajcie,

Kiedyś już wspominałam, że chciałabym pisać tu nie tylko o kartkach, albumach i tym co tworzę z papieru, ale też o mojej drugiej pasji jaka jest gotowanie.
Dlatego też dziś postanowiłam podzielić się z wami pysznym przepisem na rogaliki z różą.


Składniki na ciasto: 
275 g mąki pszennej
150 ml mleka
50 g cukru
35 g świeżych drożdży
2 jajka
75 g miękkiego masła
szczypta soli

Nadzienie:
Płatki dziekiej róży - dowolna ilość
Cukier do smaku ( im więcej cukru tym konfitura wytrzyma dłużej)
Sok z cytryny

Jeśli akurat nie mamy pod ręką płatków róży, idealnie sprawdzi się dowolna konfitura, bądź krem czekoladowy

Wykonanie:

W pierwszej kolejności wykonujemy drożdżowy zaczyn . Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy pół łyżeczki cukru, wszystko ze sobą łączymy i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie łączymy ze sobą mąkę, resztę cukru i sól, dodajemy zaczyn i jedno jajko i wyrabiamy na średnich obrotach w misie miksera ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy porcjami miękkie masło i wyrabiamy ciasto przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h. Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając w nie kilka razy dłonią, przez chwile wyrabiamy na blacie podsypując mąką. Rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 40 cm, rozsmarowujemy na nim nadzienie po czym tniemy jak pizze na 12 równych kawałków i każdą część zwijamy zaczynając od najdłuższego końca. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut. Kiedy rogaliki wyrosną,  smarujemy je roztrzepanym jajkiem, możemy posypać płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 15-20 minut , do uzyskania ładnego złotego koloru. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Później cieszymy się ich wspaniałym smakiem. Najlepiej smakują zaraz po wystygnięciu;)

Aby wykonać konfiturę z róży potrzebujemy dobrego malaksera lub moździerza. Płatki róży płuczemy w zimnej wodzie, po czym je osuszamy ( zbawieniem jest wirówka do sałaty;)) Umyte płatki wrzucamy do malaksera, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie rozdrabniamy do momentu uzyskania konsystencji bardzo gęstej konfitury. Przechowujemy w lodówce.

Oryginalny przepis na rogaliki pochodzi z magazynu KUKBUK


Smacznego,
Moniś-ka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się że mogę poznać Twoją opinię :)